SPRAWOZDANIE FINANSOWE Fundacji im. Karoliny Pacholewicz za rok 2020

Posted on

INFORMACJE OGÓLNE:

1. Nazwa (firma) i siedziba, wskazanie właściwego sądu rejestrowego i numeru rejestru oraz podstawowy przedmiot działalności

Nazwa Fundacji: „Fundacja im. Karoliny Pacholewicz”

Siedziba fundacji: ul. Jonatana Warszauera 3/34, 31-057 Kraków

Aktualny adres do korespondencji: j.w.

adres poczty elektronicznej: poczta@fundacjakaroliny.pl

Dnia 25 czerwca 2015 roku Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego postanowieniem wpisał „Fundację im. Karoliny Pacholewicz” do Krajowego Rejestru Sądowego – Rejestru Stowarzyszeń, Innych Organizacji Społecznych i Zawodowych, Fundacji oraz Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej oraz Rejestru Przedsiębiorców pod numerem

REGON: 361940025

2. Czas trwania działalności

Fundacja została utworzona na czas nieoznaczony

3. Okres objęty sprawozdaniem finansowym

Sprawozdanie finansowe obejmuje okres od 1 stycznia 2019 do 31 grudnia 2020 roku.

Na dzień 31 grudnia 2020 roku w skład Zarządu Fundacji wchodzili:

Mateusz Zbigniew Kamieński, Prezes zarządu

Anna Porębska, Wiceprezes zarządu

Maciej Skaza, Członek zarządu

Ernestyna Szpakowska-Loranc, Członek zarządu

4. Kontynuacja działalności

Sprawozdanie finansowe zostało sporządzone przy założeniu kontynuowania działalności gospodarczej przez jednostkę w dającej się przewidzieć przyszłości i nie istnieją okoliczności wskazujące na zagrożenie kontynuowania przez nią działalności.

5. Omówienie przyjętych zasad (polityki) rachunkowości, w zakresie w jakim ustawa pozostawia jednostce prawo wyboru, w tym: metod wyceny aktywów i pasywów (także amortyzacji), ustalenia wyniku finansowego oraz sposobu sporządzenia sprawozdania finansowego

Sprawozdanie sporządzono zgodnie z Załącznikiem Nr 6 do ustawy o rachunkowości.

Fundacja sporządza sprawozdanie finansowe dla organizacji pozarządowych, określonych w art. 3 ust. 2 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, zgodnie z załącznikiem 6 do ustawy o rachunkowości oraz art. 50 tej ustawy.

Przyjęte zasady (politykę) rachunkowości stosuje się w sposób ciągły, dokonując w kolejnych latach obrotowych jednakowego grupowania operacji gospodarczych, jednakowej wyceny aktywów i pasywów (w tym także dokonywania odpisów amortyzacyjnych i umorzeniowych), ustala się wynik finansowy i sporządza sprawozdanie finansowe tak, aby za kolejne lata informacje z nich wynikające były porównywalne.

Udziały i akcje w innych jednostkach oraz pozostałe inwestycje wyceniane są w bilansie według ceny nabycia pomniejszonej o ewentualne odpisy z tytułu trwałej utraty ich wartości.

Należności wycenione zostały w kwocie wymagającej zapłaty. Zobowiązania wyceniane na dzień bilansowy są w kwocie wymagającej zapłaty. Dowody księgowe i księgi rachunkowe oraz dokumenty inwentaryzacyjne zostały uprzednio sprawdzone, odpowiednio zaksięgowane i chronologicznie uporządkowane.

Przychody uznane są w takiej wysokości, w jakiej jest prawdopodobne, że Fundacja uzyska korzyści ekonomiczne, które można wiarygodnie wycenić. Koszty, które można bezpośrednio przyporządkować przychodom osiągniętym przez Fundację, wpływają na wynik finansowy Fundacji za ten okres sprawozdawczy, w którym przychody te wystąpiły. Koszty, które można jedynie w sposób pośredni przyporządkować przychodom lub innym korzyściom osiąganym przez Fundację, wpływają na wynik finansowy Fundacji w części, w której dotyczą danego okresu sprawozdawczego, zapewniając ich współmierność do przychodów.

Fundacja posiada tylko środki finansowe w walucie polskiej wyceniane według wartości nominalnej.

Wynik finansowych ustalany jest z uwzględnieniem wyodrębnienia rodzajów działań określonych w ustawie o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.

BILANS:

N.Podatek dochodowy0,000,00
O.Zysk (strata) netto-522,62-2 828,10

Informacja dodatkowa

1. Informacje o wszelkich zobowiązaniach finansowych, w tym z tytułu dłużnych instrumentów finansowych, gwarancji i poręczeń lub zobowiązań warunkowych nieuwzględnionych w bilansie, ze wskazaniem charakteru i formy wierzytelności zabezpieczonych rzeczowo;

Fundacja nie posiada żadnych zobowiązań z tytułu dłużnych instrumentów finansowych, gwarancji i poręczeń lub zobowiązań warunkowych nieuwzględnionych w bilansie. Jedyne zobowiązania finansowe organizacji opisane są w części: Uzupełniające dane o aktywach i pasywach.

2. Informacje o kwotach zaliczek i kredytów udzielonych członkom organów administrujących, zarządzających i nadzorujących, ze wskazaniem oprocentowania, głównych warunków oraz wszelkich kwot spłaconych, odpisanych lub umorzonych, a także zobowiązań zaciągniętych w ich imieniu tytułem gwarancji i poręczeń wszelkiego rodzaju, ze wskazaniem kwoty ogółem dla każdej kategorii;

Fundacja nie udziela kredytów członkom organów administrujących, zarządzających i nadzorujących, a także nie ma zobowiązań zaciągniętych w ich imieniu tytułem gwarancji i poręczeń wszelkiego rodzaju.